In Romania se estimeaza ca 2 din 10 elevi nu participa la orele de educatie fizica, iar 6 din 10 elevi fac doar 1-2 ore de educatie fizica pe saptamana la scoala, potrivit Raportului National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor.
Odata cu inaintarea in varsta creste proportia elevilor care nu participa la orele de educatie fizica si scade numarul celor care fac sport suplimentar fata de orele de la scoala. La nivel national, activitatea fizica la scoala s-a redus atat cantitativ cat si calitativ, iar sedentarismul ia locul stilului de viata activ.
Pe de alta parte, statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, aceasta fiind principala cauza de mortalitate la nivel national. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii, mai devreme de 45 de ani.
In acest context, programul optional de educatie pentru sanatate I sport pentru clasele a IX-a si a X-a reintroduce la clase activitatile sportive si incurajeaza tinerii de liceu sa adopte un stil de viata sanatos. Programul este implementat de organizatia Junior Achievement, finantat de AstraZeneca si sprijinit de Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si cuprinde elemente de preventie primara a afectiunilor cardiovasculare, precum si un program saptamanal de activitati fizice. Junior Achievement Romania pregateste o noua programa integrata, transdisciplinara, de educatie pentru sanatate, care ar putea fi introdusa in scoli incepand chiar cu al doilea semestru al anului scolar.
”Educatia fizica in scoala este esentiala, din punctul nostru de vedere, deoarece stim ca deprinderea de a face sport in copilarie se transmite de cele mai multe ori si in viata de adult, la fel cum si lipsa miscarii si comportamentul sedentar se asociaza la adult cu obezitatea si alte probleme grave de sanatate. De aceea, credem ca sustinerea unui program national dedicat educatiei pentru un stil de viata sanatos este o responsabilitate a oricarui parinte sau educator, iar rezultatele programului I sport ne incurajeaza sa continuam acest demers, in stransa colaborare cu partenerii reprezentanti ai autoritatilor si ai medicilor din Romania”, a declarat Radu Rasinar, Director General al AstraZeneca Romania.
Programul I sport este la al treilea an de implementare si a implicat pana in prezent peste 14.000 de elevi care au beneficiat gratuit de manuale speciale si activitati educationale la clasa si aproximativ 31.000 de tineri care au participat la organizarea a 110 cluburi locale de sport si a peste 350 de evenimente si competitii. (A.D.).